Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου | ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Αρχική Η ΕπιτροπήΗ Επιτροπή ΔημοσιοποιήσειςΔημοσιοποιήσεις ΕποπτευόμενοιΕποπτευόμενοι Ρυθμιστικό ΠλαίσιοΡυθμιστικό Πλαίσιο Προστασία ΕπενδυτώνΠροστασία Επενδυτών Μητρώο ΕμπιστευμάτωνΜητρώο Εμπιστευμάτων
Επικοινωνία  |  Συνδέσεις  |   EL / EN |
Προστασία Επενδυτών Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης Νέα και Δημοσιεύσεις ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Οδηγός Επενδυτών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
για το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

 

  • Το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Πελατών ΚΕΠΕΥ (ΤΑΕ) ιδρύθηκε δυνάμει του Νόμου 144(Ι)/2007 για την προστασία των πελατών των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών  (ΚΕΠΕΥ) οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
 
  • Στο Ταμείο συμμετέχουν ως μέλη όλες οι ΚΕΠΕΥ, ορισμένα υποκαταστήματα ΕΠΕΥ στην Κύπρο που είναι αδειοδοτημένα από άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτη χώρα, ορισμένους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εναλλακτικών Επενδύσεων και ορισμένες εταιρείες διαχείρισης.
 
  • Εάν δεν είστε επαγγελματίας επενδυτής και ένα μέλος του ΤΑΕ δεν μπόρεσε να σας επιστρέψει  τα κεφάλαια ή τα χρηματοοικονομικά μέσα που σας οφείλονται, ενδέχεται να δικαιούστε αποζημίωση.
 
  • Αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αποφασίσει ότι ένα μέλος του ΤΑΕ εμφανίζεται, για λόγους που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική του κατάσταση ή λόγω δικαστικής απόφασης, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από απαιτήσεις των επενδυτών-πελατών του, το ΤΑΕ θα κινήσει τη διαδικασία πληρωμής αποζημίωσης. Δύναται επίσης να καλέσει το μέλος του ΤΑΕ να εκθέσει τις απόψεις του.
 
  • Το ΤΑΕ θα δημοσιεύσει πρόσκληση υποβολής απαίτησης αποζημίωσης σε τουλάχιστον δύο εφημερίδες παγκύπριας κυκλοφορίας, η οποία θα δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, με προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων 5 έως 9 μήνες μετά τη δημοσίευση.
 
  • Όσοι δικαιούνται να υποβάλουν απαίτηση αποζημίωσης μπορούν να το πράξουν μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην ενότητα Προστασία Επενδυτών. Μπορούν επίσης να αποστείλουν επιστολή, συνοδευόμενη από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, στη διεύθυνση Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Πελατών ΕΠΕΥ, Διαγόρου 19, 1097 Λευκωσία, Κύπρος.
 
  • Οι αιτήσεις αποζημίωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:
  • το όνομα του αιτητή,
  • τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και φαξ, καθώς και ηλεκτρονική διεύθυνση του αιτητή,
  • τον κωδικό πελάτη που είχε ο αιτητής στο μέλος του Ταμείου,
  • τα στοιχεία της σύμβασης καλυπτομένων υπηρεσιών μεταξύ του μέλους του Ταμείου και του αιτητή,
  • το είδος και το ύψος των προβαλλομένων απαιτήσεων του αιτητή,και,
  • παράθεση των στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν οι προβαλλόμενες απαιτήσεις του αιτητή και το ύψος τους.
 
  • Το ΤΑΕ ορίζει έναν τουλάχιστον εγκεκριμένο ελεγκτή και έναν τουλάχιστον δικηγόρο, με γνώση σε θέματα κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι αξιολογούν τις υποβαλλόμενες στο ΤΑΕ αιτήσεις και εισηγούνται στη Διαχειριστική Επιτροπή του ΤΑΕ την αποδοχή τους εν όλω ή εν μέρει ή την απόρριψη τους.
 
  • Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά αξίωση είναι €20.000. Το ύψος της καταβλητέας σε κάθε καλυπτόμενο πελάτη αποζημίωσης υπολογίζεται σύμφωνα με τους νομικούς και συμβατικούς όρους που διέπουν τη σχέση του καλυπτόμενου πελάτη με το μέλος του ΤΑΕ, τηρουμένων των κανόνων για συμψηφισμό που εφαρμόζονται για τον υπολογισμό των απαιτήσεων μεταξύ του καλυπτόμενου πελάτη και του μέλους του Ταμείου.
 
  • Η αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων που αφορούν την αποζημίωση στον καλυπτόμενο πελάτη γίνεται με βάση την αξία τους κατά την ημέρα της δημοσίευσης της σχετικής δικαστικής απόφασης ή της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
 
  • Με το πέρας της αποτίμησης, το ΤΑΕ εκδίδει πρακτικό, στο οποίο αναγράφονται οι πελάτες του μέλους του ΤΑΕ, που είναι δικαιούχοι αποζημίωσης, με προσδιορισμό του χρηματικού ποσού που δικαιούται ο καθένας, και, το οποίο κοινοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και στο μέλος του ΤΑΕ, εντός πέντε εργασίμων ημερών από την έκδοση του και ανακοινώνει σε κάθε επηρεαζόμενο πελάτη το πόρισμα του, το αργότερο εντός δέκα πέντε ημερών από την έκδοση του πρακτικού.
 
  • Το ΤΑΕ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει σε κάθε καλυπτόμενο αιτητή την αποζημίωση εντός προθεσμίας τριών μηνών από την αποστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου του πρακτικού των δικαιούχων αποζημίωσης.
 
  • Ο αιτητής μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας που στερείται νομικής προσωπικότητας. Δεν είναι απαραίτητο ο αιτητής να είναι Κύπριος πολίτης. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο, και Κύπριοι ή αλλοδαποί που διαμένουν στο εξωτερικό. Ωστόσο η αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στους μη-επαγγελματίες επενδυτές. 
 
  • Το ΤΑΕ δεν καλύπτει τους αιτητές σχετικά με αιτήματα εναντίον μέλος του ΤΑΕ το οποίο έχει απωλέσει την ιδιότητα του ως μέλος του ΤΑΕ πριν από 12 μήνες.
 
  • Πριν υποβάλετεε αίτηση στο ΤΑΕ παρακαλούμε όπως συμβουλευτείτε τη σχετική ΟΔΗΓΙΑ με όλες τις πληροφορίες για τους όρους και το νομικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία του.
26 Ιουλίου 2022 13:24
Πιστοποιημένος εργοδότης
Great Place to work
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σχετικά με εμάς
Δομή και Τμήματα
Σύστημα Γνωστοποίησης Συναλλαγών
Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνία
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αποφάσεις
Ανακοινώσεις
Δηλώσεις Πολιτικής
Εγκύκλιοι
Πρακτικοί Οδηγοί
Έγγραφα Συζήτησης
Πιστοποιήσεις και Σεμινάρια
Αποφάσεις Δικαστηρίου
Στατιστικές Δημοσιοποιήσεις
Διοικητικές Κυρώσεις
Σχέδιο Δημοσίευσης Πληροφοριών
Σεμινάρια & Διαλέξεις
Ψηφιακή Υπογραφή/Υποβολή
Συνέδρια
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΕΥ
Πάροχοι Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στο...
Εταιρείες Διαχείρισης ΟΕΕ
Ρυθμιζόμενες Αγορές
ΕΠΔΥ
ΟΕΕ
ΟΣΕΚΑ & Εταιρείες Διαχείρισης
Εκδότες
Εποπτικό Πλαίσιο με Βάση τη Διαχείριση των...
Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ)
ΔΟΕΕ & Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ
Πάροχοι Υπηρεσιών Συμμετοχικής Χρηματοδότη...
Focus Area
Κόμβος Καινοτομίας
Πληρωτέα Τέλη
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
PEPPs
Υπηρεσίες και Αγορές
Συλλογικές Επενδύσεις και Διαχειριστές
Εκδότες και Κινητές Αξίες
Κατάχρηση Αγοράς
Δείκτες Αναφοράς
Παρεμπόδιση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράν...
PRIIPs
Κυρώσεις/Περιοριστικά Μέτρα
Νόμος ΕΚΚ
ENGLISH ΕπικοινωνίαΌροι & ΠροϋποθέσειςΠολιτική ΑπορρήτουΠροστασία ΕπενδυτώνΣυνδέσειςΥπηρεσία RSS
© Copyright, All Rights Reserved.