Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Γραφείο Τύπου  |  Ανακοινώσεις & Εγκύκλιοι Υπουργείου

Γραφείο Τύπου

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση - Νομοσχέδιο Αποκρατικοποίησης ΧΑΚ

Νομοσχέδιο με τίτλο

«Ο περί της Αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών και Μεταφοράς του Προσωπικού και Θέσεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών Νόμος του 2023»

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ετοίμασε σε συνεργασία με το ΧΑΚ το υπό αναφορά Νομοσχέδιο. Στα πλαίσια θέσπισης αποτελεσματικών ρυθμίσεων και διαδικασιών διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσον αφορά τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές, κυκλοφορεί το παρόν έγγραφο για σκοπούς υποβολής απόψεων.

Το νομοσχέδιο αφορά την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας διαγωνιστικής επιλογής στρατηγικού επενδυτή. Παράλληλα, το υπό αναφορά νομοσχέδιο καταργεί την υφιστάμενη Χρηματιστηριακή Νομοθεσία και τερματίζει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του ΧΑΚ, ενώ περιλαμβάνει και πρόνοιες για τη μεταφορά

  • των εργασιών, αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων και λειτουργιών του ΧΑΚ σε ιδιωτικό εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού
  • του ενεργητικού και παθητικού του ΧΑΚ σε ιδιωτικό εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού
  • των υπαλλήλων και εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ΧΑΚ αποτελεί ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ενότητας για την «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης μέχρι το τέλος του έτους 2024 (Ενότητα 3.3 – ορόσημο αρ. 5).

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επισυνάπτεται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών σας καλεί όπως υποβάλετε τα σχόλια ή απόψεις σας, σε Word format, μέχρι τις 15/01/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ikonstantinidi@mof.gov.cy.

 

Γραφείο Τύπου

Tags

Αρχείο

Σχετικά Άρθρα