Skip to content

Παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Προσθήκη τεσσάρων προσώπων και μίας οντότητας στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ από το Συμβούλιο

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά τεσσάρων προσώπων και μίας οντότητας στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης στη Ρωσία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις νέες καταχωρίσεις περιλαμβάνονται τρία πρόσωπα που απασχολούνται στο ρωσικό δικαστικό σύστημα και ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, ιδίως σε σχέση με την υπόθεση του Vladimir Kara-Murza, πολιτικού της αντιπολίτευσης, ακτιβιστή της δημοκρατίας και δεινού επικριτή του Κρεμλίνου. Στις καταχωρίσεις περιλαμβάνονται επίσης η ρωσική παρακυβερνητική οργάνωση Safe Internet League, η οποία βοηθά τη ρωσική κυβέρνηση να επιβάλλει πρακτικές λογοκρισίας, καθώς και η πρόεδρος της οργάνωσης Safe Internet League, Ekaterina Mizulina, η οποία ευθύνεται για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης.

Όσοι περιλαμβάνονται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε αυτούς ή προς όφελός τους. Επιπλέον, για τα φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ισχύει ταξιδιωτική απαγόρευση προς την ΕΕ.

Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τη σοβαρή επέκταση της περιοριστικής νομοθεσίας και τη συστηματική καταστολή εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, καθώς και την ανεξέλεγκτη καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, μεμονωμένων δημοσιογράφων, μελών της αντιπολίτευσης και άλλων φωνών που διατυπώνουν επικρίσεις.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους όσοι έχουν φυλακιστεί βάσει πολιτικά υποκινούμενων κατηγοριών. Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την πολιτικά υποκινούμενη απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να καταδικάσει τον Vladimir Kara-Murza σε ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των προσώπων και της οντότητας που καταχωρίστηκαν, έχουν δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Γενικές πληροφορίες

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1999 σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά σοβαρών παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023, το Συμβούλιο παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Τελευταία ενημέρωση: 7 Φεβρουαρίου 2024