Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου | ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ;
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ;
Αρχική Η ΕπιτροπήΗ Επιτροπή ΔημοσιοποιήσειςΔημοσιοποιήσεις ΕποπτευόμενοιΕποπτευόμενοι Ρυθμιστικό ΠλαίσιοΡυθμιστικό Πλαίσιο Προστασία ΕπενδυτώνΠροστασία Επενδυτών Μητρώο ΕμπιστευμάτωνΜητρώο Εμπιστευμάτων
Επικοινωνία  |  Συνδέσεις  |   EL / EN |
Προστασία Επενδυτών Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης Νέα και Δημοσιεύσεις ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ;
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ;
24 Μαρτίου 2022 09:30
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΤΕ.
 
Όταν οι υποσχέσεις του επενδυτικού σας σύμβουλου ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, καλύτερα να είστε προσεκτικοί. Πιο κάτω παραθέτουμε ΠΕΝΤΕ συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1. Αναζητήστε περισσότερες αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με την επένδυση.
 
Προσέξτε για τυχόν ανακρίβειες σε όσα σας λέει ο επενδυτικός σας σύμβουλος σε σύγκριση με όσα αναγράφονται στα έγγραφα που σας παρέχει. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά όλα τα έγγραφα και ποτέ μην επενδύετε σε κάτι που δεν κατανοείτε πλήρως ή σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για όλες τις δημόσιες εταιρείες για τους λογαριασμούς τους   και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα Έγγραφα Βασικών Πληροφοριών Επενδυτών (KIID). Ο σκοπός αυτών των πληροφορίων είναι να παρέχουν στους επενδυτές αποκάλυψη στοιχείων, διαφάνεια, κατανοητό σε όλους περιεχόμενο και να διευκολύνουν τη σύγκριση μεταξύ προϊόντων. 
 
 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ
2. Σκεφτείτε ποιες άλλες επενδύσεις είναι διαθέσιμες.
 
Να ρωτάτε πάντοτε τον επενδυτικό σας σύμβουλο για εναλλακτικές λύσεις επενδύσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο προϊόν που προσφέρει καλύτερες επιλογές με υψηλότερη απόδοση ενώ ενέχει τον ίδιο κίνδυνο. Μόλις σας δοθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές, συγκρίνετε και σκεφτείτε προτού προχωρήσετε με την επένδυση σας. Εάν σε οποιοδήποτε στάδιο αισθανθείτε αβεβαιότητα, πίεση ή η έρευνα σας για το επενδυτικό προϊόν δεν σας ικανοποίησε πλήρως, μην προχωρήσετε στην επένδυση. Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξτε τον Οδηγό Επενδύσεων της ΕΚΚ «Επτά σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν επενδύσετε”.
 
 
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
3. Σκεφτείτε εάν η επένδυση σας βασίζεται στον ορθολογισμό ή στο συναίσθημα.
 
Ακολουθείτε ανθρώπους με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι κάνουν επενδυτικές προτάσεις ή/και λαμβάνετε συμβουλές από φίλους σας που δεν έχουν επαρκείς οικονομικές γνώσεις; Αυτές οι πληροφορίες που λαμβάνετε παρακινούν τις επενδυτικές σας αποφάσεις; Οι επενδύσεις που καθοδηγούνται από συναισθηματικούς παράγοντες, είτε σε περιόδους υπερβαίνουσας ευφορίας, είτε σε περιόδους κρίσης και πανικού, μπορούν να υπερνικήσουν τη ορθολογική σκέψη και να οδηγήσουν σε ατυχείς καταστάσεις. Η ορθολογική και ρεαλιστική προσέγγιση στην επένδυση είναι απαραίτητη για την αποφυγή κακών επενδυτικών αποφάσεων. Διαβάστε περισσότερα πως η επενδυτική συμπεριφορά επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις εδώ
 
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
4. Σκεφτείτε πως να διαμοιράσετε τις επενδύσεις σας.
 
Ο διαμοιρασμός στοχεύει να εξομαλύνει τον κίνδυνο. Είναι γνωστή στρατηγική διαχείρισης κινδύνου μεταξύ των επενδυτών που συνδυάζει την απόκτηση ποικιλίας προϊόντων σε ένα χαρτοφυλάκιο. Ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων εντείνει στην προσπάθεια περιορισμού της έκθεσης κινδύνου και εξάρτησης σε ένα μεμονωμένο επενδυτικό προϊόν. Η κύρια ιδέα του διαμοιρασμού είναι ότι η θετική απόδοση ορισμένων επενδύσεων εξουδετερώνει τη ζημιά από την αρνητική απόδοση άλλων. 
 
 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ  Ή ΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
5. Ελέγξτε τη βάση στην οποία σας προσφέρει υπηρεσίες ο επενδυτικός σας σύμβουλος
 
Οι επενδυτικές υπηρεσίες πρέπει να αναζητούνται μόνο από αδειοδοτημένες και ελεγχόμενες οντότητες, όπως διέπεται από την Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων, γνωστή ως MiFID II.
Ωστόσο, προτού προχωρήσετε με την παροχή οποιασδήποτε επενδυτικής συμβουλής, λάβετε επίσης υπόψη σας πως η οντότητα οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη με σαφή τρόπο εάν οι υπηρεσίες που παρέχει είναι ανεξάρτητες ή μη ανεξάρτητες. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως έχετε ενημερωθεί αν ο επενδυτικός σας σύμβουλος είναι ανεξάρτητος ή μη ανεξάρτητος προτού λάβετε τις συμβουλές του και πριν επενδύσετε σε προτεινόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Ελέγχετε πάντα ότι η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από την ΕΚΚ οντότητα από τον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΚ προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε σε συναλλαγές.
 
Πιστοποιημένος εργοδότης
Great Place to work
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σχετικά με εμάς
Δομή και Τμήματα
Σύστημα Γνωστοποίησης Συναλλαγών
Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνία
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αποφάσεις
Ανακοινώσεις
Δηλώσεις Πολιτικής
Εγκύκλιοι
Πρακτικοί Οδηγοί
Έγγραφα Συζήτησης
Πιστοποιήσεις και Σεμινάρια
Αποφάσεις Δικαστηρίου
Στατιστικές Δημοσιοποιήσεις
Διοικητικές Κυρώσεις
Σχέδιο Δημοσίευσης Πληροφοριών
Σεμινάρια & Διαλέξεις
Ψηφιακή Υπογραφή/Υποβολή
Συνέδρια
ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΕΥ
Πάροχοι Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στο...
Εταιρείες Διαχείρισης ΟΕΕ
Ρυθμιζόμενες Αγορές
ΕΠΔΥ
ΟΕΕ
ΟΣΕΚΑ & Εταιρείες Διαχείρισης
Εκδότες
Εποπτικό Πλαίσιο με Βάση τη Διαχείριση των...
Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ)
ΔΟΕΕ & Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ
Πάροχοι Υπηρεσιών Συμμετοχικής Χρηματοδότη...
Focus Area
Κόμβος Καινοτομίας
Πληρωτέα Τέλη
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
PEPPs
Υπηρεσίες και Αγορές
Συλλογικές Επενδύσεις και Διαχειριστές
Εκδότες και Κινητές Αξίες
Κατάχρηση Αγοράς
Δείκτες Αναφοράς
Παρεμπόδιση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράν...
PRIIPs
Κυρώσεις/Περιοριστικά Μέτρα
Νόμος ΕΚΚ
ENGLISH ΕπικοινωνίαΌροι & ΠροϋποθέσειςΠολιτική ΑπορρήτουΠροστασία ΕπενδυτώνΣυνδέσειςΥπηρεσία RSS
© Copyright, All Rights Reserved.