Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου | ΟΔΗΓΟΣ EKK: ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ EKK: ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

ΟΔΗΓΟΣ EKK: ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ





 
Οι απατεώνες γίνονται ολοένα και πιο πολυμήχανοι και αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους ανθρώπους και να κλέψουν τα χρήματά τους.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι απατεώνες έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν με πιθανά θύματα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν ψεύτικα email, ψεύτικες ιστοσελίδες, μηνύματα στο κινητό, τηλεφωνικές κλήσεις, διαδικτυακές διαφημίσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να σας εκμεταλλευτούν.

Τα πλαστά email/τηλεφωνικές κλήσεις/μηνύματα στο κινητό που υποτίθεται ότι προέρχονται από νόμιμη και αξιόπιστη πηγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακινήσουν τους ανυποψίαστους πολίτες να αποκαλύψουν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες ή να τους πιέσουν να επενδύσουν σε ψευδείς ή απατηλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαβάστε στη συνέχεια μερικά από τα πιο κοινά κανάλια και τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες για να επικοινωνήσουν μαζί σας και να σας εξαπατήσουν.
 
Ψεύτικα email και ψεύτικες ιστοσελίδες

Οι απάτες μέσω πλαστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) και ιστοσελίδων είναι από τις πιο συχνές διαδικτυακές απειλές.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τεχνικές «phishing» (επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος»), όπως η δημιουργία ενός ψεύτικου ιστότοπου που φαίνεται αξιόπιστος με σκοπό να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες, όπως οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο.

Επίσης, στέλνουν μηνύματα τα οποία έχουν γραφτεί με τρόπο που να δελεάζουν τους ανθρώπους να εισέλθουν (click) σε έναν συνημμένο διαδικτυακό σύνδεσμο (link) ή να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο που περιέχει έναν κακόβουλο λογισμικό. Το μήνυμα μπορεί να φαίνεται αξιόπιστο, καθώς συχνά θα περιέχει το όνομά σας και άλλες προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά ο στόχος του είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας ή στο σύστημα του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή.

Επομένως, θα πρέπει να είστε καχύποπτοι για οποιανδήποτε ιστοσελίδα ζητά να συμπληρώσετε προσωπικές σας πληροφορίες και να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εάν λάβετε ένα αναπάντεχο email από άγνωστο αποστολέα το οποίο περιέχει έναν σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο.

Σήμερα, τα συστήματα απάτης «phishing» έχουν γίνει πιο ποικίλα και είναι ενδεχομένως πιο επικίνδυνα από πριν. Τα επιτυχημένα μηνύματα phishing είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς από τα πραγματικά μηνύματα. Συχνά παρουσιάζονται ότι προέρχονται από μια νόμιμη και αξιόπιστη οντότητα, εταιρεία ή κυβερνητικό φορέα, και συμπεριλαμβάνουν τα σχετικά εταιρικά λογότυπα και άλλα αναγνωριστικά δεδομένα που έχουν συλλέξει με σκοπό να γίνονται πιστευτά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) έχει, κατά καιρούς, εντοπίσει περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας εκπροσώπων της από απατεώνες οι οποίοι ζητούν πληροφορίες από τους παραλήπτες των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή ζητούν αμοιβές, με αντάλλαγμα τη διευθέτηση ψευδών αιτημάτων αποζημίωσης που σχετίζονται με οντότητες υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.
 
Τηλεφωνικές κλήσεις




Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας είναι μέσω τηλεφώνου. Ορισμένες κλήσεις μπορεί να φαίνονται αξιόπιστες και πειστικές, καθώς θα παρέχουν πληροφορίες για εσάς ή τον λογαριασμό σας, τις οποίες μπορεί οι απατεώνες να έχουν λάβει από μια αναζήτηση στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επομένως, να έχετε πάντα υπόψη σας ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνετε οικονομικές πληροφορίες ή άλλα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο.
 
Επιπλέον, έχετε ακούσει ποτέ για την κοινωνική μηχανική (social engineering);

Είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν απατεώνες για να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη και τα συναισθήματα ενός ατόμου προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα άμεσα ή να αποσπάσουν εμπιστευτικές πληροφορίες για να διενεργήσουν ένα μεταγενέστερο αδίκημα.

Με άλλα λόγια, η κοινωνική μηχανική είναι όταν οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη γνώση που έχουν για εσάς, εναντίον σας. Χρησιμοποιούν ψυχολογική χειραγώγηση φυσικών συναισθημάτων, προκαταλήψεων και αδυναμιών που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι, για να ξεγελάσουν άτομα ώστε να τους εμπιστευτούν και να δώσουν προσωπικές πληροφορίες ή ακόμα και να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το προτιμώμενο κανάλι γι’ αυτού του είδους τις απάτες, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται απόπειρες για επικοινωνία και μέσω τηλεφώνου ή ακόμη και με προσωπική επαφή.
 
Μηνύματα σε κινητό τηλέφωνο

Με την ευρεία χρήση των έξυπνων κινητών (smartphone), οι απατεώνες στέλνουν όλο και περισσότερο μηνύματα απευθείας σε άτομα.

Αυτά τα μηνύματα κειμένου, όπως στην περίπτωση των πλαστών email, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν συνδέσμους προς κακόβουλους ιστότοπους ή να περιέχουν ψεύτικες επενδυτικές προσφορές υποσχόμενες υψηλές αποδόσεις με σκοπό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ατόμων και να κλέψουν τις προσωπικές τους πληροφορίες ή τα χρήματά τους.

Επίσης, ενδέχεται να μοιάζουν ακριβώς με κάποιο μήνυμα από έναν οργανισμό, εταιρεία ή άτομο που εμπιστεύεστε. Τα μηνύματα αυτά ενδέχεται να φαίνονται επείγοντα και το περιεχόμενό τους να σας παρακινεί για άμεση δράση.