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Frequently Answered Questions - FAQs 

 

Form RBS-F – CIFS 
 

 

 
General Questions  
 
1. Question: Which foreign exchange rate should we use to translate amounts in 

other currencies:  the exchange rates as at the end of the reporting period i.e. 
31.12.2017 or the average rates of the reference periods’ i.e. the average 
exchange rates during 2017? 

  
Answer: You should use the exchange rates as at the end of the reference date i.e. 
as 31.12.2017.  
Please use the exchange rate published in the website of the Central European 
Bank: 
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html#downloads 
under 'All bilateral exchange rates times series' with the frequency 'Daily', as at the 
reference date. 
 

2. Question: Concerning the reporting period, please clarify whether a CIF, which 
license has been activated at 01/06/2017, should state as reporting period 
01/06/2017-31/12/2017 or 01/01/2017-31/12/2017? 

  
Answer: The CIF should state as reporting period 01/06/2017-31/12/2017, i.e. the 
period during 2017 after its license has been activated.  

 
3. Question: Please clarify whether the counterparties with which the CIF transacts 

for own account trading (i.e. proprietary trading activities), should be considered 
as clients and be reported under sections B and C of the Form. 

 
Answer: Yes, you should consider such counterparties as clients.   
 

http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html#downloads
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Section B – Clientele 
 

   

1. Clients  
 
1.1 Number of clients as at the reference date 

 
1.1. Question: Please clarify whether an entity owning a number of Cypriot 

companies, should be considered as one client or whether each of the 

companies under that entity, should be considered as separate clients. 

 
Answer: A client is the person to whom you provide services for this purpose.  
Accordingly, in case you provide services to the said Cypriot companies then you 
should count them as separate clients.  Please refer to Article 2 of Law 188(I)/2007 
and specifically the definition given for "customer".  For the purposes of this 
document a ''Customer'' is the same as Client. 
 

1.2. Question: Please clarify if the definition of clients includes clients that have 

performed free delivery transactions (the delivery of securities free of payment) 

during the reporting period?  

Answer: Yes. 
 

 
1.2 Total volume of Transactions of clients during the reference period 

 
1.2.1. Question: Please clarify if derivative transactions should be reported in 

notional or Profit and Loss value? 

Answer: Notional value. 
 

1.2.2. Question: Please clarify if Repo and Reverse Repo transactions should be 

reported? 

Answer: Yes. 
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1.2.3. Question:  Regarding transactions in CFDs and Binaries it is required in this 

section to ‘include in volume those transactions that were closed within the 

reporting period’.  Please clarify whether the same applies for transactions 

like an open forward transaction, where the client entered during 2016 and 

it matures in 2017. 

Answer: No, the above applies only for transactions in CFDs and Binaries.  For 
the kind of transactions you are referring to, they should be included in the 
reported volume of transactions.   

 
1.2.4. Question: The guidance notes in this section, state that ‘any forex 

transactions that for rollover purposes are closed and re-opened the next 

day, should not be included in the reported volume of transactions’.  Please 

advise whether other kinds of transactions, transacted within a similar short 

term period of time e.g. buy a listed share at day one and sell it at day two, 

the relevant volume of the buy and sell transactions must be reported. 

Answer: Yes, both buy and sell transactions must be reported, for the type of 
transactions referred above.  
 
  

1.3 Total Deposits of clients during the reference period 
 

1.3.1. Question: Please clarify whether in Total Deposits of clients we should include 
only the physical cash deposited by clients and exclude all bank transfers 
made by clients to the Company’s clients’ bank accounts? 

           Answer: No, you should include both amounts. 
 

 
2. Client Risk Categorisation  
 
2.1 High Risk Clients 

2.1.1. Question: Please clarify whether a CIF, which provides the portfolio 
management service to its clients but it’s not allowed under its license to 
hold or administer clients’ money or financial instruments, is required to 
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report in this section the clients’ assets (money or financial instruments) that 
has a proxy for portfolio management. 

 
Answer: No, the CIFs are required to report in this section only the clients’ 
assets that have a license to hold or administer. 
 

2.1.2 Volume of Transactions during the reference period 
 
2.1.2.1. Question: Can you please clarify how shall we indicate the volume of Repo 

transactions in the field “Volume of Transactions”?  Shall we include both 
parts of a Repo transaction (sell-open and buy-close or vice versa) as 
separate transactions or only one part of the two? 

 
Answer: Both parts of the Repo should be reported. 

 
2.1.3 Clients’ Money as at the reference date 
 
2.1.3.1. Question: Can you please clarify if we should include the equity amount as 

Clients' Money or only the cash balance of the Company's clients' money? 
 

Answer: Only the cash balance of the Company's clients' money. 
 
2.1.3.2. Question: What do you mean by on and off balance sheet clients’ money? 

 

Answer: Please consult your auditor to inform you whether your clients’ 

money is kept on or off balance sheet and complete the form accordingly. 
 

 

 

 

 

 

Section C – Information for top 10 Clients 
 
1. Question: Please clarify which are the Ultimate Beneficial Owners (UBOs) for 

clients  that are  Investments Funds, whose UBOs may be hundreds of investors 
(holding units in the funds). 

 
Answer: In the case of Investment Funds, the UBOs may be: 
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  the natural person(s) that own(s) (direct or indirect) more than 10% of the 
units of the Investment Fund and/or  

 the natural person(s) that control(s) (direct or indirect) more than 10% of the 
assets in the Investment Fund (e.g. the person who gives the orders).  This person 
may be different for each Investment Fund set-up (e.g. an investment manager, 
investment advisor, directors of other related parties etc).   

 
Section D – Clients’ Assets 
 

3. Clients’ Money deposited in third countries as at the 
reference date 
 
3.1. Question: Please clarify whether the balances (money in transit) at Payment 

Service Providers (PSPs), should be included under this section. 
 

Answer: Yes, you should include balances in PSPs, since these balances are 
considered clients’ money kept in PSPs bank accounts until they are cleared and 
subsequently transferred to your clients’ bank accounts. 

 
 
 
 

Section E – Financial Information 
 
4. Volume of Transactions 
 
4.1. Total 
 
4.1.1. Question: Can you please clarify whether we should include in the “Total” 

only transactions that were executed by the CIF or whether we should also 
include transactions that were not executed by the CIF, i.e.  Where the CIF 
provided only the service of reception and transmission to another entity 
and the other entity executed the transactions? 
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Answer: Please do not include transactions where the CIF provided only the 
service of reception and transmission, or where the CIF did not execute the 
transactions. 
 

5. Hedging 
 

5.1. Question: For hedging positions, please explain whether own positions and/or 
clients’ positions should be included. 

 
Answer: The Company’s own position that is hedged. 

 

6. Other Financial Information 

 
1. Question: Can you please clarify whether we shall include information of own 

debts and losses or clients’ as well? 
 
Answer: Please include only the Company’s own information. 

 
 
Section F – Governance & Ownership 
 
4. Remuneration 
 
4.1 Senior staff’s total remuneration 
 
4.1.2. Question: Please clarify whether the amounts paid for persons providing 

services for outsourced functions (e.g. Compliance, Internal Audit, Risk 
Manager etc.) will be included in senior staff’s total remuneration? 

 
Answer: Yes, confirmed. 

 
4.1.3.   Question: Can you please clarify whether we should report net or gross 

salary? 
 

Answer: Gross Salary. 
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Section G – Services 
 
1. Clients’ related services 
  
1.2 Number of clients who deal in or are advised on complex products as at the 

reference date 

 

1.1.2. Question: Please clarify whether in this section ‘Clients’ are considered only 
the brokerage clients or if we must also include counterparties such as 
entities that we have transactions with and are related to complex 
instruments using ISDA agreements? 

 
Answer: Yes, you should include such counterparties. 

 

 

1.4 Credit granted to clients during the reporting period 

 

1.4.1.  Question: In case the Company offers various kinds of bonuses to its clients 
will this be considered as granting credit to them? 

 

Answer: No. 

 

1.4.2. Question: Kindly advice whether providing leverage to clients for trading 
purposes is considered as credit granted to clients. 

 

Answer: No. 

 

1.4.3. Question: Please clarify if, in case the service of granting credit was not 
provided during the reporting period but there are outstanding balances 
from credit provided during previous years, whether these outstanding 
balances should be reported under this field? 

 

Answer: No, you should not report credit provided during previous years. 
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2. Trading Platform 

 
2.1. Question: Could you please provide the definition of a ‘trading platform’? 
 

Answer: ‘Trading platform’ is defined as the platform through which you provide 

electronic trading to your clients.  

 

 

Section H – Distribution Network 
 
1. Persons in the distribution network 
 

1.4 Number of sales persons 

 

1.4.1. Question: Please clarify if we need to include, also the number of sales 
persons employed by the group, of which our company is a part of, including 
affiliated entities? 

 

Answer: No, please include only the sales persons of your company. 

 

1.4.2.  Question: Please advise whether the number of persons employed by service 
providers under outsourcing arrangements, to provide the CIF with Sales and 
Customer support services, has to be included in this section. 

 
Answer: No.  


