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DIRECTIVE DI87-06 OF 2018 

OF THE CYPRUS SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION  
ON TIED AGENTS 

 
 
The Cyprus Securities and Exchange Commission, in exercising the powers conferred by sections 30(6) and 96 (1) and to 
determine the application of section 36(1) as to the use of a tied agent established in the Republic by an IF of another 
member state, of the Investment Services and Activities and Regulated Markets Law of 2017, issues the following Directive: 

 
 
 

Short title 1. This Directive shall be referred to as the Directive for tied agents.  
 

Object and scope of 
application 
L.87 (I)/2017 

2. (1) This Directive shall determine and specify the provisions of section 30 and of 
section 36(1) as to the use of tied agents established in the Republic by an IF of 
another member state, of the Investment Services and Activities and Regulated 
Markets Law of 2017, for the appointment of a tied agent, its registration and 
deletion from the register. 
 

  (2) This Directive shall apply to  principals, as defined in section 3 of the present 
Directive. 
 

Interpretation 3. (1)  In this Directive, unless the context otherwise indicates: 
 

    
“principal” shall mean: 
 

(a) a CIF intending to use a tied agent established in the Republic, for the 
provision of services susceptible to representation, in another Member 
State pursuant to section 35(2)(b) of the Law, or in the Republic pursuant 
to section 30(1) of the Law. 
 

(b) an IF of another member state intending to use a tied agent established in 
the Republic, for the provision of services susceptible to representation in 
the Republic, pursuant to section 36(1) of the Law. 

 
   “notification of registration and appointment” shall mean the notification of the 

intention to register in the register and appoint a tied agent which is  submitted to 
the Cyprus Securities and Exchange Commission by the principal in accordance 
with section 4(2) of the Directive.  
 

   “services susceptible to representation” shall mean the actions which may be 
performed by persons who fall within the ambit of the definition of “tied agent” of 
section 2(1) of the Law; 
 

 
 
 

  “IF of another member state” shall mean an IF whose member state of origin is not 
the Republic. 
 

   “register” shall mean the public register, in which tied agents are registered pursuant 
to section 30(3) of the Law. 
 

   “Law” shall mean the Investment Services and Activities and Regulated Markets 
Law of 2017. 
 

   “Directive” shall mean this Directive. 
 

   “tied agent of the Republic” shall mean a tied agent who is established in the 
Republic and who is registered in the public register under section 30(3) of the Law. 
 

  (2) Without prejudice to the provisions of the previous subsection, terms used in this 
Directive that are not interpreted differently, shall have the meaning given to them 
by the Law. 
 

  (3) Where in this Directive reference is made to the Law, this includes any 
Administrative Regulatory Acts issued pursuant to this Law. 
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Notification of 
registration, 
appointment and 
use of a tied agent 

4. (1) For the use of a tied agent for the provision of services susceptible to 
representation pursuant to sections 30(1), 35(2)(b) and 36(1) of the Law, the 
principals only appoint tied agents of the Republic as tied agents.  
 
 
 

   (2) (a) A CIF intending to use a tied agent of the Republic for the purposes of 
subsection (1), notifies the Commission accordingly, by submitting a 
notification of registration and appointment. 

   (b) (i) Where the tied agent is already registered in the register and appointed 
by a principal, and desires a change of principal, the tied agent notifies the 
Commission of the termination of cooperation with the existing principal 
and the new proposed principal notifies the Commission only of the 
intention of the tied agent’s appointment, by submitting a notification of 
registration and appointment, completed proportionally.  
 
(ii) The Commission approves only the appointment of the tied agent, 
within a period not exceeding 1 (one) month. 
  
It is provided that the Commission may not allow the appointment of a tied 
agent and may proceed to delete him from the register, if the Commission 
ascertains that the conditions of section 30(3)(b) of the Law and/or the 
Directive are no longer met. 
 

(c) (c) An IF intending to use a tied agent of the Republic for the purposes of 
subsection (1), shall either apply the provisions of paragraph (a) prior to 
the activation of Article 35(2) of Directive 2014/65/EU, or Article 35(2) shall 
be activated and the IF shall be subject to the respective provisions which 
may exist under the legislation in force in its Member State of origin. 

(d)  
(e)    

  (3)  Principals shall notify the Commission of the intention of registration and 
appointment, prior to the use of a tied agent of the Republic and shall 
ensure that the tied agent acts exclusively on behalf of the principal with 
respect to the services susceptible to representation, only after its 
registration and appointment.  
 

 
 
 

 (4) Tied agents are accepted for registration in the public register only once it has been 
established that they satisfy the conditions of section 30(3)(b) of the Law.  
 

 
  

 (5) Where the tied agent is a legal entity it must employ a natural person who will 
satisfy the conditions of subsection (4).  
 

Registration and 
appointment forms 

5. (1) In the case of intending to register and appoint a natural person as a tied agent of 
the Republic, the  notification of registration and appointment shall have the 
contents of Form 87-00-24 and shall be accompanied by Form 87-00-11, which 
constitutes part of Form 87-00-24.  
 
 

  (2) In the case of intending to register and appoint a legal entity as a tied agent of the 
Republic, the notification shall have the contents of Form 87-00-25 and shall be 
accompanied by: 
 
 

   (a) Form 87-00-11, (which constitutes part of Form 87-00-25) for every Board 
Member of the legal entity, 
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   (b) Form 87-00-12 for natural persons, or Form 87-00-13 for legal entities, or 
Form 87-00-14 for trusts (which constitutes part of Form 87-00-25), for 
every shareholder with special participation in the tied agent, 
 

   (c) Form 87-00-11 for the natural person of subsection (1), if different from 
the persons in paragraphs (a) and (b) above.  

Notification fees  
6.  

    
The  notification of registration and appointment is submitted to the 
Commission together with the relevant fees payable by the principal, as 
these are provided for in section 95 of the Law.  

Receipt of 
notification, 
examination and 
announcement of 
the Commission 

7.  (1)      Upon receipt of the registration and appointment notification: 
 

  (a) In case of receipt of a duly completed notification of registration and 
appointment, the Commission may, within 3 months from the date of filling 
of the notification, announce to the principal its decision as to the 
registration in the register and the appointment of the tied agent. 
 

(b) Immediately after the announcement of the Commission’s decision, in 
accordance with paragraph (a) of the present subsection and with section 
4(2)(b) of the Directive, the provisions of section 35(2)(b) of the Law, or 
where it arises, of section 36(6) of the Law and Article 35(3) of the 
Directive 2014/65/EU are activated, in relation to the use of tied agents of 
the Republic.  

 
It is provided that the Commission may not allow the registration of a tied agent in 
the register, if the principal does not submit a duly completed notification together 
with the required supporting documents, or if it establishes that the conditions of 
section 30(3)(b) of the Law or the Directive are not met. 
 

Maintenance and 
publication of 
register 

8. (1)  The Commission shall maintain a register with the details of all tied agents in 
accordance with the provisions of section 30(3) of the Law. 
 

  (2) The Commission shall publish the register on its website. 
 

Deletion from the 
register 

9. (1) The termination of the cooperation between a principal and a tied agent, shall be 
immediately notified under the responsibility of the principal, to the Commission 
which shall update the register accordingly within three (3) working days, except in 
the case of section 4(2)(b) of the Directive.  
 

  (2) The Commission may delete a tied agent from the register: 
 

   (a) if it establishes that the conditions of section 30(3)(b) of the Law and/or 
the Directive are no longer met, informing, at the same time, the principal 
on behalf of which the tied agent is acting;  
 

   (b) following termination of cooperation between a principal and a tied agent, 
except in the case of section 4(2)(b) of the Directive. 
 

Publication of details 
of the tied agent by 
the principal 

10. During the cooperation between a principal and its tied agent, the principal shall publish 
on its website the following details: 
 

  (a)  the name and surname (for natural persons) or the name, trade name 
and the registration number (for legal entities) of the tied agent; 

 
   (b)  the services susceptible to representation which the tied agent provides 

on behalf of the principal; 
 

   (c) the address of the tied agent’s branch or branches through which the 
services susceptible to representation are provided.  
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   (d) the time of commencement of the cooperation with each tied agent, as 
well as the time of termination thereof, if known in advance.  

 

Termination of  
cooperation 

11. Following termination of the cooperation between a principal and its tied agent, the 
principal shall publish on its website without any delay and in a clear and visible way, the 
termination and the date of termination of the cooperation. 
 

Entry into force 12. This Directive shall enter into force on the day of its publication in the Official Gazette of 
the Republic. 



 

 

 

 

 

 


