TREM FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The files we have sent were XX_DATTRA_CY_000001, XX_DATTRA_CY_000002,
XX_DATTRA_CY_000003 (where XX is the coding of the Regulated Entity). The feedback files
were CY_FDBTRA_XX_000018, CY_FDBTRA_XX_000029, CY_FDBTRA_XX_000035. Shouldn’t
the feedback files correspond to the same numbering in the transaction files or at least be
consecutive numbering?

The feedback files’” numbering does not correspond to the transaction files numbering. The
transaction file it refers to is written in the feedback file (original file name). The transaction
files however, must be named sequentially.

It was proposed that the companies can log only from fixed IP addresses to the ftp server.
Will it be implemented?

The fixed IP addresses restriction will be implemented at a later stage.
Does the Regulated Entity has right to delete feedback files?

You cannot delete feedback files. You can only read them. In the production environment
these are going to be deleted after one day.

How many transactions should we place in one XX_DATTRA_CY_****** 07 xml file? Is there
any limitations or recommendations?

All transactions of the day. There is no maximum. You can only send one file per day.

If an off exchange deal is made between two Cypriot companies, but the settlement takes
place in a country outside Europe, does this deal have to be reported to CYSEC?

According to the article 45(3) of the EPEY Draft Law (‘the Law’) (or according to article 25(3)
of MiFID ) when an investment firm which is regulated by Cyprus Securities and Exchange
Commission (‘the Commission’) executes a transaction in any financial instrument that falls
in the provision of the Law and it is admitted in any European regulated market, should
report this transaction to the Commission regardless where the settlement takes place.

Transaction reporting to CySEC applies only to transactions with financial instruments listed
in EU stock exchanges? For financial instruments listed in third country stock exchanges
(outside EU area) we have no obligation for transaction reporting?

The transaction reporting obligation applies to financial instruments that are admitted to
trading on a regulated market. With the term ‘regulated market’” we mean regulated
markets that are granted authorization by the competent authorities of EU-member states,
in other words we mean EU stock exchanges.

Cyprus Securities and Exchange Commission Updated: 23-Oct-07




Post trade transparency obligation (Article 28 of Directive 2004/39 and Article 27 of
Regulation 1287/2006 applies only to financial instruments listed in EU stock exchanges
only?

Post trade transparency applies to shares that are admitted to trading on a regulated
market. Therefore the obligation does not apply to any other financial instruments listed in
EU stock Exchanges like transaction reporting. Post trade transparency refers to the
publication to the market; transaction reporting refers to report to the competent
authorities.
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